Konfederacija europskih sigurnosnih službi (CoESS) je profesionalna organizacija koja predstavlja i podržava rast i razvoj privatne sigurnosne industrije (privatne zaštite) u Europi.

Organizaciju čine 23 nacionalna sigurnosna udruženja europskih država, uključujući 17 država članica Europske unije. CoESS ima i sponzore, tj. pravne osobe koje pružaju dodatnu podršku organizaciji (pr. zaštitarske tvrtke, konzultantske tvrtke i dr.)

CoESS je osnovan 1989. godine i priznat je od Europske komisije kao jedina europska organizacija koja zastupa privatne zaštitarske službe. Nacionalna udruženja broje oko 45.000 entiteta koji se bave privatnom zaštitom s preko 2 milijuna zaštitara pojedinaca.

Totalni novčani promet kojeg ostvari privatna zaštitarska industrija na području Europe na godišnjoj razini iznosi oko 40 milijardi eura.

Koje su temeljne vrijednosti CoESS-a?

Temeljne vrijednosti CoESS-a su: kvaliteta, sigurnost, sukladnost i povjerenje.

Organizacija ima za cilj isporučiti visokokvalitetna i profesionalna sigurnosna rješenja. Primarni prioritet CoESS-a je sigurnost ljudi, imovine i poslovnih organizacija. CoESS također radi na podršci zakonodavcima (predlagajući najbolju suvremenu sigurnosnu praksu) i poštenom tržišnom natjecanju unutar industrije privatne zaštite.

Organizacija daje prioritet inovacijama i suvremenoj tehnologiji, a sve kako bi se poboljšala kvaliteta usluge privatne zaštite.

Kako djeluje ova organizacija?

Konfederacija operativno djeluje putem odbora i projektnih timova, i to:

Odbor za čuvanje – bavi se pitanjima fizičke zaštite u najširem smislu

Odbor za upravljanje gotovinom – bavi se transportom vrijednih predmeta i rukovanjem gotovinom

Odbor za monitoriranje i udaljeni nadzor – bavi se alarmnim i CCTV nadzorom i alarmnim prijemnim centrima

Odbor za zračne luke – bavi se sigurnošću zračnih luka i zračnog prometa općenito

Odbor za pomorsku sigurnost –  bavi se pitanjima sigurnosti u pomorstvu i lukama

Odbor za zaštitu kritične infrastrukture – bavi se zaštitom imovine, mreža ili organizacija koje su ključne za društveni i gospodarski život

Odbor za socijalni dijalog – bavi se sektorskim socijalnim dijalogom za sektor privatne zaštite

Kohezijski odbor – bavi se novim članicama EU, kao i državama kandidatima te nastoji podržati industriju privatne zaštite u tim zemljama

CoESS također ima dva projektna tima, jedan je Tim za standarde, a drugi je Tim za bespilotne zračne sustave (dronove).

Što je Hrvatski ceh zaštitara?

Hrvatski ceh zaštitara (HCZ) strukovna je organizacija koja okuplja tvrtke i pojedince iz zaštitarske djelatnosti (privatna zaštita) te hrvatsko nacionalno udruženje pri CoESS-u.

Ceh je osnovan prije 25 godina, a glavni cilj mu je objedinjavanje i koordinacija rada zaštitarskih tvrtki i pojedinaca te promicanje i zaštita njihovih zajedničkih interesa.

Organizacija kreira edukativni sadržaj i izdaje bilten za podršku razvoju sigurnosne industrije.

Ceh ima Upravni odbor, Nadzorni odbor te Sud časti.

Operativno djeluje kroz radne odbore, i to:

  • Radni odbor tjelesne zaštite
  • Radni odbor tehničke zaštite
  • Radni odbor projektanata zaštite
  • Radni odbor bankarsko-novčarske zaštite

Pregled organizacije privatne zaštite u Europi i EU

Kako Portus et Navem sudjeluje u aktivnostima CoESS-a i HCZ-a?

Članovi tima aktivni su suradnici CoESS-a i Hrvatskoj ceha zaštitara već dugi niz godina. Tonći Prodan aktivni je član Odbora za pomorsku sigurnost CoESS-a te sudjeluje u svim aktivnostima, koje između ostalog uključuju izradu edukativnog materijala i priručnika djelatnicima privatne zaštite u području sigurnosne zaštite luka.

Stručni doprinos razvoju privatne zaštite ključan je za podizanje sveukupne sigurnosti društva. Osobe koji se bave privatnom zaštitom moraju se voditi načelima cijeloživotnog učenja, i to zbog iznimno dinamičnog i kompetitivnog suvremenog sigurnosnog okruženja koje je nepredvidivo i sa sobom donosi nove izazove.

U rujnu 2022. tvrtka je u suradnji sa HCZ-om i CoESS-om organizirala konferenciju o pomorskoj sigurnosti, čiji opis možete pronaći na službenim stranicama CoESS-a, ali i u našem članku.

Kao i u svemu, edukacija je najveći prioritet, a preventivno djelovanje najbolji lijek.

Pročitaj još: