Dana 30. rujna 2022. godine u prostorijama Sveučilišta u Splitu održana je međunarodna znanstveno-stručna konferencija pod nazivom “POMORSKA SIGURNOST 2022.”

Tvrtka Portus et Navem sudjelovala je kao suorganizator ove konferencije te zajedno sa Hrvatskim cehom zaštitara, Konferederacijom europskih sigurnosnih službi (CoESS, koja broji preko 2.2 milijuna djelatnika i osoba povezanih s privatnom zaštitom) i Sveučilištem u Splitu otvorila vrlo važna pitanja iz segmenta pomorske sigurnosti. Pokrovitelj konferencije bilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Uvodnu riječ dali su dr.sc. Tonći Prodan (direktor tvrtke Portus et Navem i član Odbora za pomorsku sigurnost CoESS-a) te Lidija Stolica (predsjednica Hrvatkog ceha zaštitara). Potom se svim nazočnima obratila i Catherine Piana (generalna direktorica CoESS-a) koja je pozdravila održavanje prve ovakve konferencije u Hrvatskoj.

Prezentacije su održali:

 1. Mladen Mandić (MMPI)
 2. Goran Belamarić (član tima Portus et Navem; Sveučilište u Splitu)
 3. Johan Ohlsson Malm (CoESS)
 4. Guido Fallentyn (CoESS)
 5. Branko Kanazir (MUP)
 6. Ivan Špoljarić (HCZ)
 7. Boris Mijolović (SECURITAS)
 8. Željan Banovac (kapetan; ACQUIERA YACHTING)

Ključni doprinosi i zaključci konferencije, kako je to prenio portal Zaštita, bili su:

 • doprinos znanstvene i stručne javnosti u RH sigurnosti i zaštiti kritične infrastrukture EU,
 • konkretnim primjerima dati su prijedlozi za rješavanje sigurnosnih izazova za RH kao turističku i pomorsku zemlju
 • rasprava je ukazala na potrebu provođenja daljnjih interdisciplinarnih znanstvenih i stručnih istraživanja koji će se moći brzo implementirati u provođenju poslova sigurnosti
 • potreba jačanja javno-privatnog partnerstva i razmjene informacija, znanja i prakse
 • zaključena je potreba da se nastavi sa kontinuiranim održavanjem konferencije “Pomorska sigurnost” u cilju podizanja razine sigurnosne svijesti, promišljanja i ponašanja te postizanja potrebnih standarada u pomorskoj sigurnosti i zaštiti.