Planiranje i kreiranje zaštite poslovne imovine i interesa može biti stresna priča. U tim slučajevima mudro je okrenuti se sigurnosnim savjetnicima i konzultantima koji cijeli proces čine lakšim i ugodnijim.

Odabir sigurnosne tvrtke ili pojedinca kojemu ćete povjeriti brigu o sigurnosti može biti zahtjevan zadatak. U obzir morate uzeti više faktora, te u konačnici odabrati onoga čija metodologija rada odgovara upravo vašim potrebama. Uzeti u obzir morate i faktore kao što su radna etika, reputacija tvrtke koju angažirate, iskustvo i sl.

U ovom članku donosimo odgovor na pitanje kako pronaći tvrtku ili pojedinca koji će zadovoljiti sve vaše sigurnosne zahtjeve i želje te druga zanimljiva pitanja koja morate postaviti sami sebi prije nego što se upustite u potragu za sigurnosnim savjetnicima.

Zašto su vam potrebni sigurnosni savjetnici?

Jeste li ikada promišljali o angažiranju sigurnosnih savjetnika?

Ako jeste i ako niste, u ovom poglavlju možete pronaći neke od razloga zašto vam mogu biti potrebni.

Sigurnosno savjetovanje je specijalizirni oblik usluge koji počiva na pružanju savjeta i asistencije prilikom kreiranja, poboljšanja i revidiranja postojećih sigurnosnih sustava.

Konzultanti su profesionalci koji su utrenirani za pružanje kvalitetnih i ekonomski najpovoljnijih sigurnosnih rješenja. Prilikom pružanja usluga sigurnosni konzultanti uzimaju u obzir više faktora te sigurnosna rješenja prilagođavaju vašem poslovanju.

Neki od faktora koje mogu uzeti u obzir su: stvarne potrebe tvrtke, veličina tvrtke, broj zaposlenih, poslovni prihodi, postojeća rješenja koja su implementirana, industrija u kojoj radite, poslovni procesi i dr.

Interdisciplinarni pristup sigurnosti

Savjetnici za sigurnost nude širok raspon usluga, ovisno o tome za što su specijalizirani i koliko iskustva imaju u pojedinom području.

Suvremeni sigurnosni konzultanti najčešće imaju iskustva iz više sektora. Sigurnosni timovi idealno su rješenje za postizanje veće kvalitete jer prižaju multidisciplinarni pristup ka rješavanju sigurnosnih problema. Svoje iskustvo mogu donositi iz različitih sektora kao što su: unutarnji poslovi, vojni sustavi, sigurnosno-obavještani sektor, privatna zaštita, javna uprava, informacijski sektor, informatički sektor i dr.

Razlozi zašto angažirati sigurnosne savjetnike

Nemate vremena ni resursa za bavljenje sigurnosnim pitanjima: sigurnost podrazumijeva široki spektar aktivnosti te velika većina tvrtki nema unutarnjih kapaciteta za rješavanje problema tog tipa. Ako je vaše poslovanje veliko i kompleksno onda trebate temeljiti i dubinski pristup prema sigurnosti. Njega može pružiti samo iskustni sigurnosni ekspertni tim. Angažiranje sigurnosnih stručnjaka oslobodit će vaše vrijeme te ćete se moći baviti drugim stvarima.

Vaše trenutne sigurnosne mjere nisu adekvatne: vaša tvrtka posjeduje nekakve sigurnosne planove i procedure, ali oni nisu oživjeli u praksi. Sve je ostalo mrtvo slovo na papiru, što naravno nije cilj te može ozbiljno narušiti ukupnu stabilnost vašeg poslovanja. Možda imate implementiran sigurnosni sustav koji ne drži korak s vremenom, tj. treba ga osuvremeniti.

Nemate nikakav sustav sigurnosti: velika većina tvrtki nema napisane i implementirane sigurnosne mjere i procedure, kao ni aspekte tjelesne, mehaničke i tehničke zaštite. Sigurnosna svijest u poslovanju općenito nije na visokoj razini te bilo kakvi sigurnosni incidenti mogu ostaviti trajne posljedice po vaše poslovanje, u konačnici i profit.

Uštede vremena i novca: obučavanje zaposlenika i usmjeravanje u proučavanje sigurnosti i sigurnosne zaštite može biti skup proces. Sigurnosna edukacija traje dugo jer se tu radi o promijeni svijesti, postupanja i svjesnih akcija. Na sigurnosne edukacije možete potrošiti brdo novaca, ali rezultat nije zagarantiran.

Sigurnost je ipak „mindset“ koji se stječe godinama. Upravo u ovom segmentu pomažu vam sigurnosni profesionalci koji će na najkraći mogući naćin podići sigurnosnu svijest kod vas i vaših zaposlenika.

Povećana sigurnost zaposlenika: konzultante za sigurnost angažiraju tvrtke koje se žele pobrinuti da njihovi zaposlenici budu sigurni dok su na poslu, a kupci zaštićeni prilikom kupovine ili posjeta poslovnim prostorima. Poslovnu reputaciju mudro je graditi na mnogim faktorima među kojima mora biti i sigurnost.

Koje važne faktore morate uzeti u obzir prilikom traženja sigurnosnog savjetovanja?

Konzultacija iz područja sigurnosti vrijedna je investicija za bilo koji poslovni sektor. Da, investicija, a ne trošak.

Donosimo tri glavna čimbenika koja trebate uzeti u obzir prije nego što odaberete tvrtku za sigurnosno savjetovanje:

Iskustvo: prva stvar koju trebate uzeti u obzir je praktično iskustvo tvrtke koju angažirate. Gdje su njihovi zaposlenici radili? Koje sve projekte imaju iza sebe? Treba vam netko tko se ovim pitanjima bavi godinama, tko je rješavao složene sigurnosne izazove i u tome bio uspješan.

Još jedna prednost angažiranja sigurnosnog eksperta s bogatim iskustvom je to što će on donijeti najbolju praksu u vašu tvrtku – godine iskustva i analiziranja različitih sigurnosnih sustava daju mu širi pogled na priču (pogotovo ako se radi o iskusnom sigurnosnom timu). Tvrtka s velikim iskustvom moći će vam pružiti praktične savjete temeljene na scenarijima iz stvarnog svijeta.

Ugled: želite raditi s renomiranom tvrtkom koja ima dokazanu uspješnost u zaštiti interesa i imovine klijenata. Potražite tvrtke koje postoje već dugi niz godina i koje su tijekom vremena izgradile izvrsnu reputaciju unutar industrije.

Trošak: Troškovi sigurnosnog savjetovanja variraju ovisno o vrsti usluge koja vam je potrebna i koliko vremena je potrebno vašem konzultantu da dovrši svoj posao za vas. Prije nego što krenete u potragu za sigurnosnim savjetovanjem morate odrediti budžet kojeg ste spremni izdvojiti za takve usluge. Više novca ne znači uvijek i bolja usluga, tj. bolja sigurnost.

Neka sigurnosna rješenja zahtjevaju samo minimalna ulaganja, a najveće sigurnosne promjene odvijaju se u glavi pojedinaca razvijajući sigurnosnu kulturu i svijest.

Koja vrsta sigurnosnog savjetovanja vam je potreba?

Pošto smo već ustanovili da je sigurnost širok pojam, a sigurnosno savjetovanje može uključivati svašta, donosimo popis samo nekih usluga koje vaša tvrtka može tražiti od konzultanata.

Poslovna inteligencija (eng. business intelligence): predstavlja podatke i informacije koji pomažu tvrtkama i timovima da donose bolje poslovne odluke. Tu se ne radi samo o izvješćivanju i analizi, nego se radi i o tome što se događa interno unutar vaše tvrtke. Dakle, primjena poslovne inteligencije je svestrana: od prikupljanja i analize podataka relevantnih za donošenje odluka, do analiziranja poslovanja konkurencije pa sve do sastavljanja izvještaja informacijama prikupljenim u otvorenim izvorima (pr. internet).

Poslovna inteligencija pomaže vam u planiranju budućnosti, poboljšavanju i produbljivanju odnosa s kupcima te indentificiranja područja za rast i razvoj.

Procjene sigurnosne zaštite i ranjivosti: procjena ranjivosti je vrsta analize rizika koja identificira slabosti u vašem sustavu i određuje koliko je vjerojatno da bi ih netko mogao iskoristiti u loše svrhe. Procjenjuje prijetnje usmjerene na vaše poslovne podatke i informacije, procese te tvrtku u cjelini. Rezultati procjene ranjivosti mogu vam pomoći da shvatite što je potrebno učiniti kako biste povećali sigurnost svojih sustava i zaštitili svoje podatke od neovlaštenog pristupa i drugih zlonamjernih aktivnosti.

Konačni „output“ ove usluge je formalni dokument putem kojeg možete dalje postupati i kreirati sigurnost.

Pentracijski testovi: Penetracijsko testiranje je vrsta sigurnosnog testa koji pomaže identificirati i procijeniti slabosti u informacijskom sustavu. No, penetracijski testovi mogu se odvijati van digitalnog svijeta – što omogućava testiranje fizičke i tehničke zaštite objekata i poslovnih procesa. Testiranje simulira radnje napadača i identificira koliko je postojeći sustav ranjiv na napad.

Svrha penetracijskog testiranja je pronaći ranjivosti prije nego zlonamjerni napadač to učini. Omogućuje organizacijama da identificiraju područja koja trebaju poboljšanja, daju prioritet naporima i dodijele resurse na temelju analize rizika. Penetracijsko testiranje uključuje analizu okruženja poduzeća iz perspektive napadača sa zlonamjernim namjerama.

Cilj je identificirati slabosti u arhitekturi i dizajnu sustava, kao i nedostatke u njegovom radu.

Planiranje tjelesne i tehničke zaštite: konzultant za tjelesnu sigurnost procijenit će trenutne resurse i uvjete na vašoj poslovnoj lokaciji, sagledavajući sve aspekte onoga što bi moglo predstavljati prijetnju vašim ljudima ili imovini. Sigurnosni pristup će uključivati sve, od identificiranja potencijalnih prijetnji u okolnom području do analize rasporeda vaše zgrade za lake pristupne točke za kriminalce.

Konzultant će pogledati statistiku kriminala u području oko vaše poslovne lokacije kao i sve nedavne incidente koji su se mogli spriječiti boljim mjerama tehničke i tjelesne sigurnosti. Usluge savjetovanja o fizičkoj sigurnosti mogu pomoći tvrtkama da zaštite svoju imovinu od krađe, vandalizma i drugih prijetnji.

Sigurnosne revizije (auditi): sigurnosna revizija je procjena sigurnosnih mjera na određenoj lokaciji ili objektu. Osmišljena je za procjenu postoječe fizičke ili digitalne ranjivosti u načinu na koji vaša tvrtka rukuje svojim podacima i imovinom. Dobra sigurnosna revizija sagledat će sve aspekte poslovanja vašeg poduzeća, od načina na koji pohranjujete podatke do toga koliko često zaposlenici pristupaju osjetljivim informacijama.

Ako se tijekom postupka revizije otkriju bilo kakvi problemi, tvrtka koja pruža uslugu može preporučiti načine za njihovo rješavanje tako da ne predstavljaju daljnji rizik za imovinu vašeg poduzeća i sigurnost zaposlenika.

Sigurnosna edukacija: podizanje sigurnosne svijesti zaposlenika krucijalan je aspekt gradnje ukupne sigurnosti poslovanja.

Što pitati sigurnosnog konzultanta?

Naučili ste dosta o konzultantima, znate što vam točno treba. Na internetu ste istražili koje su vam opcije te ste došli na poslovni sastanak.

No, što konkretno pitati?

Donosimo 10 temeljnih pitanja koje morate pitati sigurnosnog konzultanta:

  • Koje vrste sigurnosno-savjetničkih usluga pružate?
  • Koliko dugo se bavite sigurnosnim savjetovanjem?
  • Kakav je vaš pristup prepoznavanju i rješavanju sigurnosnih rizika?
  • Možete li mi dati preporuke od prošlih klijenata u sličnim djelatnostima (ako nije poslovna tajna)?
  • Kakav je vaš postupak za provođenje sigurnosnih procjena?
  • Kako ostajete u tijeku s najnovijim sigurnosnim prijetnjama i trendovima?
  • Koje vrste sigurnosnih certifikata i kvalifikacija imaju članovi vašeg tima?
  • Koji je vaš pristup u postupanju u kriznim situacijama?
  • Kakav je vaš pristup zaštiti podataka i privatnosti?
  • Kako osiguravate sigurnost vlastite tvrtke i podataka svojih klijenata?

Kao što vidite, postoji mnogo toga što treba uzeti u obzir kada tražite pomoć sigurnosnog savjetovanja. Ako si to možete priuštiti, najbolji način da to učinite je angažiranjem konzultanstkog tima.

Čineći to imat ćete mogućnost pozvati ih prema potrebi, ovisno o problemima s kojima se vaša tvrtka suočava.

Vaša tvrtka trebala bi moći slobodno poslovati bez brige o sigurnosnim problemima. Nije važno jeste li velika korporacija ili mala tvrtka koja nema opsežni sustav sigurnosti.

Sigurnosno savjetovanje namijenjeno je svima i može vam pomoći bez obzira na veličinu ili opseg vašeg projekta i posla.

Portus et Navem bavi se sigurnosnim savjetovanjem te okuplja iskusni tim pojedinaca koji se sigurnosnim pitanjima bave više desetljeća. Obratite nam se s povjerenjem.  

Pročitaj još: