Koncerti. Festivali. Utakmice. Prosvjedi.

Zajednički nazivnik: velika okupljanja građana.

Stvarne su to situacije u kojima smo se našli nebrojeno puta u životu. No takvi događaji obavijeni su sigurnosnim izazovima čije uspješno rješavanje često prođe „ispod radara“ i daleko od očiju javnosti.

U nastavku teksta objašnjavamo najvažnije pojmove i koncepte sigurnosti javnih velikih okupljanja.

Kontrola i upravljanje gužvama

Tijekom velikih manifestacija i događaja karakteristično je da se na jednom mjestu nalazi veliki broj osoba. To uvijek predstavlja sigurnosni rizik uz moguće izazove kao što su:

 • Nekontrolirano kretanje mase
 • Stampedo
 • Panika
 • Narušavanje javnog reda i mira
 • Fizički okršaji, i dr.

Pojmovi kao što su kontrola i upravljanje gužvama predstavljaju tehnike i aktivnosti kojima se prije, za vrijeme i nakon završetka nekog događaja osigurava povoljno stanje javnog reda i mira, odnosno kontroliranog kretanja velikog broja osoba.

U tome sudjeluju brojni akteri, a ne samo državni autoriteti. Ponajprije je to organizator samog događaja. Putem angažiranog unutarnjeg osoblja (pr. osobe koje usmjeravaju publiku) i vanjskih sigurnosnih tvrtki (pr. zaštitarska tvrtka) on osigurava da će u određenom vremenskom periodu gužva biti pod kontrolom.

Pomoć tjelesnoj zaštiti pruža tehnička zaštita (ponajprije videonadzor putem kojeg se mogu pratiti kritične točke te po potrebi preusmjeravati djelatnike na te pozicije).

Tko je tko u sigurnosnom timu?

Role unutar organizatorskog tima mogu biti različite, mi izdvajamo neke od njih:

 • Glavna odgovorna osoba organizatora: zadužena za odobravanje sigurnosnih aktivnosti i planova
 • Glavna odgovorna osoba organizatora za sigurnost: upravlja cijelim procesom sigurnosti te ga usuglašava sa svim drugim odgovornim osobama te državnim autoritetima
 • Osoba odgovorna za koordinaciju sa zaštitarskim tvrtkama: koordinira i prenosi informacije odgovornoj osobi zaštitara (ili pak samim zaštitarima)
 • Voditelj sigurnosnog tima organizatora: služi kao spona između menadžmenta i zaposlenika (osoblja) na terenu
 • Sigurnosni operateri: djelatnici koji provode sve aktivnosti utvrđene sigurnosnim planom.

Naravno, gore navedene uloge nisu fiksne te se razlikuju od događaja do događaja. Ali princip je uvijek isti.

Javni doček hrvatskih reprezentativaca: 2018. i 2022.

Kada naši sportaši postignu dobre rezultate veselju nema kraja. Često se organiziraju razni dočeci i masovna okupljanja u znak podrške.

Tako će se i ove godine organizirati javno okupljanje i doček hrvatskih nogometnih reprezentativaca na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu. Na tu temu je član sigurnosnog tima, gospodin Mate Laušić, dao opsežnu izjavu za Jutarnji List čije dijelove prenosimo u cijelosti:

 • „Trg bana Jelačića sasvim sigurno logičan je izbor iz više razloga. MUP i posebno PU zagrebačka imaju veliko iskustvo u organizaciji takvih skupova, ali postoje sigurnosni rizici […] Osim Trga, pune su bile okolne ulice, Praška, Gajeva, Ilica, Jurišićeva, a procjene su pokazale da je bilo oko 200.000 ljudi. Opet će biti važno da se dobro pokriju svi ulazi u kućne veže, da se u dogovoru s predstavnicima stanara osigura da nitko ne može doći na krovove.“
 • „To je [pirotehnika op.a.] uvijek opasnost jer može doći do nekontroliranoga gibanja mase, panike, što bi za posljedicu moglo imati stampedo, a to je vrlo rizično. Policija zato mora energično spriječiti bilo kakav pokušaj unošenja pirotehnike. Posebno treba obratiti pozornost na to da se pirotehnika ne donosi prije događanja, odnosno da je netko ne bi bunkerirao, a tu će biti važna uloga operativaca u civilu.“
 • „Nadalje, treba osigurati sigurnosne zone kako bi se spriječilo nekontrolirano talasanje mase koje je uvijek moguće. To se postiže sektorizacijom pa se onda ti sektori fizički podijele pregradama.“
 • „Uvijek treba imati svu opremu. Jer, kako sam ja znao govoriti, lako se raspremiti, ali teško se opremiti. Policija na osiguranje ionako dolazi kombi vozilima, stoga u njima trebaju imati sve od opreme. Postoje dva vozila koja mogu služiti kao stožer i komunikacijsko središte i njih bi također postavio negdje u široj zoni te ostavio dovoljno policajaca za njihovo osiguranje. Sasvim sigurno bit će formiran i poseban stožer osiguranja, kao što se to radi na svim osiguranjima velikih događaja.“

Tri ključna segmenta sigurnosti velikih okupljanja

U izjavi za televiziju N1, član tima Portus et Navem general pukovnik Laušić, naveo je tri ključna segmenta sigurnosti velikih okupljanja:

 • Svaki događaj masovnog okupljanja je specifičan po sastavu i odvijanju
 • Priprema sigurnosne zaštite je 90 posto obavljenog posla
 • Najvažnije je predvidjeti što je više moguće scenarija i mogućih sigurnosnih događaja koji mogu narušiti sigurnost

Tragični događaj u Južnoj Koreji (“crowd crush”)

Dana 29. listopada 2022. godine tijekom javne proslave došlo je do nekontroliranog kretanja mase na ulicama glavnog grada Južne Koreje, Seula.

Policijsko izvješće pokazalo je da je tijekom kobne večeri smrtno stradalo 158 osoba, dok je njih 196 ozlijeđeno.

Četvrt Itaewon u središtu Seula poznata je po noćnom životu. Prvi put od proglašenja pandemije COVID-19 proslavama Noći vještica moglo se prisustvovati bez socijalnog distanciranja i nošenja maski.

Na organizaciji sigurnosti ovog javnog događaja radilo je puno manje policajaca nego što je to uobičajeno na koncertima i okupljanjima u Južnoj Koreji. Područje okupljanja karakteriziraju uske ulice, što se nažalost pokazalo kao kobno.

Nije točno poznato što je uzrokovalo paniku i nekontrolirano kretanje mase, ali je činjenica da sigurnost javnog okupljanja nije pomno planirana, odnosno da je procjena ugroženosti izostala ili je loše izrađena. U prilog toj činjenici ide da je masu od 100.000 građana osiguravalo i kontroliralo svega 137 policajaca.

Sigurnosna procjena ugroženosti i planiranje sigurnosti

Svi gornji komentari primjenjivi su i u situacijama kada je privatni organizator zadužen za provođenje organizacije nekog događaja. Angažiranjem djelatnika privatne zaštite može se postići isti efekt, ali oni moraju biti dobro utrenirani i „brifirani“.

Prije svakog takvog događaja potrebno je da sigurnosna struka izradi sigurnosnu procjenu ugroženosti događaja. Procjena je drugačija i specifična za svaki događaj. Sigurnosna struka detaljnom i opsežnom analizom traži sve sigurnosne rupe te uz pomoć scenarija planira aktivnosti kojima će povećati sigurnost prisutnih.

Temeljem zaključaka sigurnosne procjene izrađuje se plan sigurnosti, koji u sebi sadrži detaljno isplanirane sigurnosne mjere i aktivnosti prije, tijekom i nakon samog događaja na kojemu se okuplja velika količina osoba.

Plan sigurnosti uključuje i podjelu uloga unutarnjem i vanjskom osoblju.

Uloga sigurnosnih savjetnika

Sigurnost događaja potrebno je shvaćati ozbiljno. Sigurnosni incident može dovesti do ljudskih žrtava, uništavanja imovine te proizvodnje dugoročnih trauma.

Potrebno je preventivno djelovati i s posebnom pažnjom planirati sigurnost.

Tim Portus et Navem već dugo godina sudjeluje u planiranju i kreiranju sigurnosti velikih događaja. Članovi tima imaju višedesetljetna iskustva u upravljanju velikim sustavima, a posebice sigurnosnim.

Sažetak:

 • Sigurnost velikih okupljanja predstavlja izazov za sigurnosnu struku
 • Velika okupljanja građana, kao što su koncerti, festivali, utakmice i prosvjedi često se suočavaju sa sigurnosnim izazovima
 • Tehnike kontrole i upravljanja gužvama pomažu u osiguravanju javnog reda i mira
 • Različite role unutar organizatorskog sigurnosnog tima povećavaju šanse za sprečavanjem sigurnosnih incidenata
 • Tehnička zaštita poput videonadzora pomaže u otkrivanju i sprječavanju sigurnosnih rizika
 • Sigurnosna struka najbolje će izraditi procjenu ugroženosti i plan sigurnosti događaja

Pročitaj još:

— Vijeće za sigurnost i prevenciju: važan alat lokalne zajednice
— Što je videonadzor i kako nam pomaže?
— Što moramo znati o sigurnosti u nautičkim marinama?