Ako svakodnevno čitate domaće medije zasigurno ste primijetili da policija često koristiti videonadzor kako bi ušla u trag počiniteljima kaznenih i prekršajnih djela. Ako se želite malo nasmijati – na internetu možete potražiti smiješne klipove koji su zapravo kompilacija isječaka snimki kamera sustava videonadzora.

Videonazdor je svestran, u svakodnevici se pojavimo na više snimki nego što smo svjesni – kada šetamo javnim površinama, čekamo u banci ili plaćamo u nekom trgovačkom centru – kamere su svuda oko nas.

No što je zapravo videonazor? Zašto nam je on jedan od ključnih alata kreiranja sigurnosti?

Što je to videonazor?

Ukratko, videonadzor je sustav, odnosno mreža povezanih kamera, monitora i snimača. Kamere na ulicama ili u trgovinama su ono što vidimo golim okom, ali naravno da to nije sve. Ono što kamere snime odlazi u nadzorni centar te se pohranjuje na snimače (tvrde diskove). Ako nekome zatreba uvid u nekakvu snimku, on jednostavno može otvoriti aplikaciju te na monitoru (ili mobitelu/računalu) izvršiti uvid (naravno, ako se radi o javnoj površiti operater za to mora imati pravno valjanu svrhu i potrebu).

Svrha sustava videonazora je prvenstveno odvraćanje. Sociolozi su u svojim istraživanjima utvrdili da čovjek značajno mijenja svoje ponašanje kada uoči da ga snima kamera. Ponaša se puno “blaže” te poštuje određene socijalne norme društva u kojem živi. Kada kamere nema, poveća se opseg neželjenih ponašanja.

Druga uloga videonadzora je rekonstrukcija. Ako se na području koje je snimano dogodi neka neželjena radnja, pr. oštećenje imovine, snimke sustava videonadzora mogu poslužiti kao dokazni materijal policiji i sudovima, odnosno osiguravajućim društvima.

Nadalje, videonadzor nam može služiti za praćenje određenih aktivnosti u realnom vremenu. Možemo pratiti naše poslovanje, imovinu, kućne ljubimce ili naše najmilije koji imaju određene bolesti (pr. starije senilne osobe koje su u riziku od samoozljeđivanja).

Dakle, videonadzor je svuda oko nas i ima puno više funkcija nego to precipitate u svakodnevici – no nas najviše zanima ona funkcija koja je povezana sa zaštitom imovine, procesa, poslovanja i dakako – javne sigurnosti.

Kako videonadzor doprinosi sigurnosti poslovanja?

Recimo da ste vlasnik privatne tvrtke koja upošljava 50 osoba. Imate svoje skladište u kojem stoji vrijedna roba u iznosu od nekoliko milijuna kuna. Isporuka robe odvija se jednom tjedno, a zaštitarsku kuću ste angažirali da čuva skladište 24/7.

Svaka smjena ima samo jednog zaštitara koji toliko veliko područje ne može nadzirati bez adekvatno i pomno osmišljenog i postavljenog sustava videonadzora. Ono je njegov najvažniji alat kojim kontrolira širi perimetar vašeg skladišnog prostora.

Implementacijom sustava videonadzora umjesto jednog zaštitara koji obilazi perimetar u praksi, na primjer, imamo nekoliko desetaka zaštitara koji promatraju cijeli perimetar u isto vrijeme. Tako štedimo resurse i povećavamo sigurnost naše imovine.

Videonadzor i automatizacija

Osim što povećava razinu sigurnosti našeg posla i naših poslovnih procesa, videonadzor nam može donijeti i dodatnu zaradu te dodatne uštede. Kao primjer najbolje je uzeti naplatne parkinge koji putem instalacije sustava videonadzora na ulazno/izlazne rampe, te instalacije adekvatnih programskih rješenja, dostižu visoku razinu automatizacije automatskim prepoznavanjem i očitavanjem registracija.

Ovim putem izbjegavaju se dodatni troškovi te se cijeli proces naplate parkinga, odnosno ulaska/izlaska s parkinga dodatno ubrzava – što omogućava da u konačnici korisnici budu zadovoljniji i sretniji.

Koje sve kamere postoje?

Sigurno ste prilikom šetnje gradom vidjeli različite oblike kamera. Najzastupljenije su sljedeće:

Box kamere: to su kamere bez objektiva koje zahtijevaju dodatni trošak kupovine objektiva i nosača na kojeg će biti instalirane

Bullet kamere: kamere s dužim vanjskim kućištem koje im omogućava da ih se lakše uočava. Idealne su za prevenciju jer su građani često svjesni da ih se snima. Većinski se koriste za vanjsko snimanje jer zbog gabarita mogu snimati kvalitetnije snimke.

Dome kamere: lako su prepoznatljive po cirkularnim kućištima. Jako su prilagodljive te ih možemo koristiti za vanjsko i unutarnje snimanje – ali u praksi se češće koriste za snimanje unutrašnjosti objekata.

PTZ kamere: glavna karakteristika PTZ kamere jest njena pomičnost. Također, određena programska rješenja omogućavaju da se ovoj kameri zada fiksna putanja po kojoj će se kretati – povećavajući tako sigurnost štićenog područja.

Važnost stručne implementacije i zakonska regulativa

Postavljanje videonadzora koji snima javne površine, ali i privatne objekte, reguliran je Zakonom o privatnoj zaštiti. On videonadzor svrstava pod tehničku zaštitu koju definira kao “zaštitu osoba i imovine koja se obavlja dominantnom uporabom tehničkih uređaja i sustava radi stvaranja tehničkih uvjeta za sprječavanje protupravnih radnji usmjerenih prema štićenoj osobi ili imovini”.

Poslovi tehničke zaštite dublje su regulirani pravilnikom kojeg donosi resorni ministar. Zakon nalaže da se prije svake izvedbe tehničke zaštite izrađuje projektna dokumentacija koja se, uz prethodno sastavljenu prosudbu ugroženosti, sastoji od sigurnosnog elaborata, projektnog zadatka i izvedbenog projekta.

Projekt sustava tehničke zaštite izrađuje se za I. – IV. kategoriju objekata i za sve kategorije javnih površina, dok se za V. i VI. kategoriju objekata te druge površine otvorenih prostora izrađuje samo prosudba ugroženosti te prijedlog mjera zaštite, koji sadrži elemente projektnog zadatka.

U praksi možemo često naići na nestručno i protuzakonito postavljene sustave videonadzora koji direktno krše Zakon o privatnoj zaštiti koji jasno nalaže da “poslove tehničke zaštite mogu obavljati osobe koje imaju dopuštenje za obavljanje poslova zaštitara tehničara, određene stručne spreme”.

Slijedom svega navedenog zaključujemo da je za kvalitetan sustav videonadzora koji je u skladu sa zakonom potrebno angažirati stručne fizičke i pravne osobe koje će projekt stručno voditi od početka do kraja – te ga potom održavati i nadzirati.

Kako sigurnosni eksperti mogu pomoći?

Sigurnosni eksperti koji su u praksi vodili projekte implementacije na stotine sigurnosnih sustava videonadzora najbolje će odgovoriti na sva vaša pitanja. Predložit će adekvatna rješenja te vas voditi kroz cijeli proces: od utvrđivanja stvarnih potreba, preko izrade projektne dokumentacije pa sve do implementacije sustava i utvrđivanja kvalitete ugradnje.

Vaša sigurnost, kao i sigurnost vaših poslovnih sustava i procesa značajno će se podignuti kvalitetnom implementacijom sustava videonadzora – ali on mora biti stručno i adekvatno instaliran, a vaše stvarne potrebe zadovoljene.

Tim Portus et Navem, između ostalog, pruža usluge savjetovanja tijekom cijelog procesa implementacije i stavljanja videonadzora u funkciju. Također, umjesto vas može preuzeti cijeli projektni menadžment kako bi vam osigurao najbolju kvalitetu i uslugu.

Pročitaj još:

— Vijeće za sigurnost i prevenciju: važan alat lokalne zajednice
— Što je videonadzor i kako nam pomaže?
— Što moramo znati o sigurnosti u nautičkim marinama?