Tim iskusnih pomoraca i stručnjaka za sigurnost tvrtke Portus et Navem pružao je Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske usluge sigurnosnog savjetovanja u pripremi i realizaciji međunarodne terenske vježbe ADRIATIC 2018 koja se održala u splitskom akvatoriju od 21. do 25. svibnja 2018. godine.

Vježba je održana sa ciljem podizanja razine pripravnosti te koordinacije aktivnosti uključenih jadranskih zemalja u pogledu zaštite ljudskih života i morskog okoliša.

Osim Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, kao koordinatora, u vježbi su još sudjelovali: Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture RH, Uprava za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije te Uprava za izvanredne situacije Crne Gore.

Vježba je održana u blizini Splita, južno od otoka Čiova te u Kaštelanskom zaljevu, a uključivala je organizaciju i provedbu zajedničke vježbe suzbijanja onečišćenja na moru i na obali, gašenja požara na brodu te traganja i spašavanja nestalih osoba u moru. Kako Hrvatska ne raspolaže dostatnim kapacitetima za rješavanje ovakvih složenih kriznih stanja, aktivacijom mehanizma sustava međunarodne pomoći u vježbi su još sudjelovali specijalizirani timovi iz Nizozemske i Švedske za gašenje požara na brodu te uklanjanje i sanaciju onečišćenja na moru i obali. Također, na vježbi su sudjelovala i plovila Republike Slovenije i Crne Gore te EMSA-in brod MARISA N specijaliziran za djelovanje u slučajevima ekološkog zagađenja mora.

http://duzs.hr/terenska-vjezba-civilne-zastite-adriatic-2018/