PORTUS ET NAVEM aktivan je u području zaštite Jadranskog mora od ekološkog onečišćenja, velikih požara na brodovima i objektima kritične infrastrukture te drugim potencijalnim kriznih situacijama.

U Tuheljskim Toplicama se od 03. do 04. listopada 2017. u sklopu EU projekta „ADRIATIC 2018“ održava radionica „Gašenje požara na velikim brodovima i podvodne aktivnosti“. Ova radionica, uz planiranu radionicu na temu „Odgovora na zagađenje otvorenog mora i obale“, jedna je od projektnih aktivnosti čiji će ishodi kroz razmjenu znanja i iskustava sudionika dati podlogu za pripremu terenske vježbe civilne zaštite u svibnju 2018. godine na lokaciji splitskog akvatorija. Projekt “ADRIATIC 2018” služit će kao platforma koja ima za cilj uključiti sve raspoložive resurse na lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini, identificirati moguće nedostatke, područja interesa, kao i najučinkovitija rješenja za poboljšanje spremnosti i odgovora u slučaju pomorske nesreće.

Sudionici radionice su stručnjaci iz Švedske agencije za hitne situacije, partneri projekta iz Uprave za izvanredne situacije MUP-a Republike Crne Gore, Vatrogasne postrojbe grada Podgorice i crnogorskih Ministarstva obrane i Uprave pomorske sigurnosti i partneri iz Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije uz vatrogasce iz luke Kopar i ronioce Podvodne službe spašavanja Republike Slovenije. Iz Republike Hrvatske sudjeluju projektni partneri iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske te predstavnici iz DVD-a Kaštel Gomilica, Javne vatrogasne postrojbe Rovinj i Rijeka, privatne tvrtke Portus et Navem iz Splita i Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Nakon završetka radionice, kao vezani događaj održat će se 05. listopada glavni radni sastanak za planiranje terenske vježbe.