Europska komisija je dana 30. svibnja 2019. odabrala sedmero Hrvata u sklopu kampanje “EU štiti” (EU Protects), a jedan od njih je direktor tvrtke Tonći Prodan. Kriterij za odabir “lokalnih heroja” je izniman doprinos i rad na zaštiti nemoćnih i potrebitih, odnosno iznimni doprinos za zaštitu okoliša.

Dr. Tonći Prodan je zajedno sa cijelim svojim timom iznimno iskusnih hrvatskih kapetana, admirala i generala sudjelovao u pomorskoj vježbi zaštite okoliša i spašavanja života “Adriatic 2018” u kojoj su sudjelovale Hrvatska, Slovenija i Crna Gora, a u sklopu iste testirani su sljedeći scenariji: sudar trajekta i tankera nakon čega je izbio požar na brodu, izlijevanje nafte, traganje i spašavanje unesrećenih na moru, suzbijanje onečišćenja mora i obale i dr.

U samom programu “EU štiti” sudjeluje 28 država koje su sveukupno odabrale 150 “lokalnih heroja”.

Europska komisija je na svojim mrežnim stranicama napisala: “lokalnih heroja ima posvuda. Ima ih u svakoj zajednici, u svakoj regiji, u svakoj zemlji EU-a, a njihov rad ima veliki utjecaj. A upravo EU omogućuje tim herojima da zajedno rješavaju probleme koji nadilaze nacionalne granice“.

Više o hrvatskim lokalnim herojima pogledajte u sljedećem videu, odnosno pročitajte na ovom linku.