Photo by Andrés López Maldonado on Unsplash

Dana 8. svibnja 2019. godine u Antwerpenu (Belgija) održan je sastanak CoESS-ovog Odbora za pomorsku i lučku sigurnost, u čijem su radu sudjelovali eksperti iz tvrtke Portus et Navem d.o.o..

Tema sastanka bila je pomorska i lučka sigurnost, odnosno sigurnost brodova. Na sastanku se rapravljalo o različitim sigurnosnim prijetnjama koje mogu ozbiljno ugroziti pomorsku sigurnost te su predložene konkretne preventivne mjere za otklanjanje sigurnosnih rizika.

Također, predloženo je obavljanje daljnjeg istraživanja u domeni pomorske i lučke sigurnosti kako bi se bolje razumjela problematika i lakše pristupilo otklanjanju navedenih sigurnosnih rizika.

CoESS (Confederation of European Security Services) okuplja oko 2.2 milijuna pripadnika privatne zaštite iz 23 države svijeta (od kojih je 17 članica Europske unije). Djeluje kao predstavnica i podrška europskoj sigurnosnoj industriji te se većinom fokusira na selekciju i razvoj kvalitetnog i kvalificranog kadra i tehnologija u borbi sa suvremenim sigurnosnim izazovima. Osnovana je 1989. godine, a članice CoESS-a ostvaruju godišnji promet od oko 35 milijardi eura.