Slika: screenshot, direktno.hr

Član tima tvrtke Portus et Navem d.o.o., doc. dr. sc. Tonći Prodan, za novinski portal Direktno.hr komentirao je nedavna ubojstva samostrelom koja su se dogodila u norveškom gradu Kongsberg.

Prodan je komentirao “modus operandi” počinitelja, odabir vrste oružja za počinjenje ubojstava, karakterizaciju ovog konkretnog zločina kao terorističkog akta i dr.

Također, komentirao je i istaknuo važnost edukacije građana o prevenciji i ranom prepoznavanju radikalizma i ekstremizma koji vode k terorizmu, citiramo:

“Građani mogu edukacijom izgraditi svijest o samozaštitnom sigurnosnom ponašanju te njihove reakcije prilikom terorističkog napada mogu biti svjesnije i logičnije, a ne isključivo emocionalne i panične. Implementirani sigurnosni sustavi na javnim površinama, u školama, na fakultetima, dječjim vrtićima i slično, mogu odigrati veliku ulogu u adekvatnom preveniranju određenog broja terorističkih napada, odnosno ubrzati reakciju državnih sigurnosnih i drugih službi kada je napad već u tijeku”.

“Smatramo da je edukacija o terorizmu od najveće važnosti, jer se već od najranije dobi građani mogu naučiti kako prepoznati i spriječiti aktivnosti radikalizacije, uočiti rane znakove terorističkih aktivnosti i drugih neželjenih procesa koji vode k terorizmu”.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.